Charmant huwelijk tussen romantische bloementuin en functionele georganiseerde ruimte rond vijver, op een helling in het Pajottenland.

Wens Klanten:
Een tuin waar de wensen van de tuinheer en tuindame diametraal tegenover elkaar leken te staan.
Mevrouw wenst een charmante bloementuin waarin veel aandacht is voor variatie en de seizoenen. Ze zou graag het landelijke en rustieke karakter van deze arbeiderswoning met zijn stalletjes en kotjes bewaard zien. Het geheel moet intimiteit uitstralen in dit landschap dat gedomineerd wordt door weidse vergezichten over een glooiend landschap.
Meneer wenst een functionele tuin met aandacht voor strakke elementen waarin een vijver centraal staat. De donkere, vochtige zone achter het huis moet aangenaam worden. Het vochtprobleem moet worden aangepakt. Beide wensen een tuin die ecologisch kan beheerd worden. Wat beplanting betreft moet gestreefd worden naar een bloeirijk geheel dat eenmaal gevestigd, zich met een minimum aan onderhoud moet in stand houden. Een gericht beheerplan en advies zijn wenselijk om tot dit resultaat te komen.

Aanvangssituatie:
Tuin op zuidhelling van het Pajottenland met serieus op te vangen hoogteverschil. Woning gelegen langs de Noordzijde; eveneens het laagste punt van de tuin. Geen rechtstreekse toegang vanuit de woning naar de tuin.
Bij hevige regen is er gevaar voor aflopend vocht naar woning. Ruimte meteen achter de woning vochtig, schaduwrijk en fris, dus onaangenaam als terras.
Achter in de tuin staan enkele mooie fruitbomen en een op stam gesnoeide hazelaar is een ware blikvanger, een klein groen monument. De naar buiten toe beperkt verbouwde woning was in oorsprong een werkmanswoning waar men eveneens wat kleine dieren hield die voor een extra aanvullend inkomen zorgden. In de tuin staan nog enkele kleine schuren en stalletjes.

Oplossing:

Romantic flower garden on a slope with pound as focal

Romantic flower garden on a slope with pound as focal