2 steps aside; een tuinhistorisch spoor tussen Texel en Bialowieza

Een reis van niets naar niets, een trip doorheen de geschiedenis van de tuinkunst op zoek naar de wilde natuur:

In het najaar van 2011 contacteert kunstenaar Stijn Cole landschapsontwerper Stefan Vidts, voor een kunstproject. Hij is op zoek naar de wilde natuur, het ware oerbos. Samen werken ze een traject uit, want de zoektocht naar de oerkracht van de natuur is iets wat steeds terugkomt in de westerse tuinkunstgeschiedenis. De reis wordt gepland in het vroege voorjaar, op het moment dat de blik nog amper verleid wordt door bloemen en idyllische lichtimpressies. Het traject loopt van het eiland Texel in Nederland naar het oerbos te Bialowieza in Oost-Polen. Op het traject worden verschillende stops gemaakt langsheen markante tuinen en parken waarin de zoektocht naar de oernatuur, het wilde paradijs, doorheen de tuinkunstgeschiedenis zijn eigen interpretatie, zijn eigen vorm heeft gekregen.
Het resultaat van deze trip zijn 3 paar monumentale potloodtekeningen op papier waarin de kunstenaar eenzelfde beeld herkadert binnen de maat van zijn fysionomie, zijn stappen: keer op keer zet hij 2 stappen opzij.
Net zoals de idylle van het paradijs doorheen de geschiedenis telkens herkaderd is, geven wij de vorm onze visie van het paradijs opnieuw vorm afhankelijk van een altijd wissende uitgangssituatie en een wisselend verlangen, waar bevindt zich het ware paradijs? ….. altijd ‘2 steps aside’.
Stefan Vidts schrijft een begeleidende tekst bij de werken die zijn indrukken, ervaringen en bedenkingen van de reis en het werk van Stijn Cole weergeven. De beelden en de teksten zijn gebundeld en in een publicatie verschenen in het voorjaar 2013: 2 steps aside, Stijn Cole, APE#025, Gent, Belgium, ISBN 9789490800116
Meer informatie over de kunstenaar Stijn Cole een impressionist van de 21ste eeuw.

laat u verleiden door enkele beelden: