Charmant huwelijk tussen romantische bloementuin en functionele georganiseerde ruimte rond vijver, op een helling in het Pajottenland.

Wens Klanten:
Een tuin waar de wensen van de tuinheer en tuindame diametraal tegenover elkaar leken te staan.
Mevrouw wenst een charmante bloementuin waarin veel aandacht is voor variatie de seizoenen het landelijke en rustieke karakter van deze arbeiderswoning met zijn stalletjes en kotjes bewaard blijft. Het geheel moet intimiteit uitstralen in dit landschap dat gedomineerd wordt door weidse vergezichten over een glooiend landschap.
Meneer wenst een functionele tuin met aandacht voor strakke elementen waarin een vijver centraal staat. De donkere vochtige zone achter het huis moet een aangenaam worden. Het vochtprobleem moet worden aangepakt. Beide wensen een tuin die ecologisch kan beheerd worden. wat betreft beplanting moet gestreefd worden naar een bloeirijk geheel dat zich eenmaal gevestigd met een minimum aan onderhoud moet in stand houden. Een gericht beheerplan en advies is wenselijk om tot dit resultaat te komen.

Aanvangssituatie:
Tuin op zuidhelling van het Pajottenland met serieus op te vangen hoogteverschil. Woning gelegen langs de Noordzijde; eveneens het laagste punt van de tuin. Geen rechtstreekse toegang vanuit de woning naar de tuin.
Bij hevige regen gevaar voor aflopend vocht naar woning. Ruimte meteen achter de woning vochtig, schaduwrijk en fris, dus onaangenaam als terras.
Achter in de tuin staan enkele mooie fruitbomen en een op stam gesnoeide hazelaar is een ware blikvanger, een klein groen monument. De naar buiten toe beperkt verbouwde woning was in oorsprong een werkmanswoning waar men eveneens wat kleine dieren hield zorgden voor een extra aanvullend inkomen. In tuin staan nog enkele kleine schuren en stalletjes.

Oplossing:

Romantic flower garden on a slope with pound as focal

Romantic flower garden on a slope with pound as focal