Pepinière

Sneeuwklokjes en citrussen

In de oudste weergaven van het paradijs zijn citrusvruchten, de gouden appels van het paradijs, en voorjaarsbloembollen waaronder sneeuwklokjes steeds terug te vinden.
Beide plantengeslachten facineren mij van kinds af en hebben geleid tot een persoonlijke verzameling. Naast het verzamelen ben ik ze ook gaan kweken. Ze worden aangeboden op enkele beurzen (zie onderstaande afbeeldingen en aankondigingen homepage).

Waarom sneeuwklokjes en andere stinzenplanten in de tuin?

Een tuin waar planten kunnen spreken heeft nood aan bindende elementen, in mijn tuin zijn dit de stinzenplanten en bosplanten. Wat is er mooier dan grote vlekken sneeuwklokjes en winteraconieten die eind januari de lente aankondigen?
Daarnaast zijn stinzenplanten ook een belangrijke indicator voor de gezondheid van de tuin. Deze vroeg bloeiende planten leven in symbiose met microscopische bodemschimmels of micoryza. Een gezond bodemleven impliceert een goede variatie aan gezonde bodemschimmels, ze maken de planten onder andere resistenter tegen droogte en extreme weersomstandigheden.

Waarom citrussen is de tuin?

Iedereen is wel gecharmeerd door een zomers terras met kuipplanten die doen dromen van Zuiderse oorden. Citrussen behoren tot de oudste oranjerieplanten in de Westerse tuinkunst, de link met de gouden paradijsappel is hier van niet te onderschatten belang. Maar er is meer. Wij kweken de planten, vooral de vruchten en hun sappig, lichtzure vruchtvlees, maar in de Chinese en Aziatische keuken en geneeskunde heeft vooral de pel en de olie een belangrijke functie. De bittere pel voorkomt overmatige eetlust en zorgt voor een vlotte vertering. Het is een ideale smaakbegeleider bij vele gerechten. De aromatische citrusvruchten, waarvan de bittere appelsien de best gekende is, zijn bij ons vaak moeilijk te krijgen. Indien ze verkocht worden, zijn ze in regel zo chemisch behandeld dat al de heilzame werking teniet wordt gedaan door de chemicaliën die er over gesproeid zijn.
De biologische teelt van de planten is voor mij een uitgangspunt zodat ik mijn vruchten ook kan gebruiken. Naast de decoratieve functie op het terras gebruik ik de vruchten voor het bereiden van heerlijke limoncello, marmelades en siropen…

Historisch is er, door de eeuwen heen, heel wat geschreven over de teelt van oranjebomen. Ze hebben steeds de naam gehad moeilijk te zijn en zeer gevoelig. Hij die ze goed kon kweken had onder tuiniers een hoog aanzien en werd soms beschouwd als een soort alchemist.


 

Quelques perce neige de la collection:

Projets récents

(Nederlands) erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

voir plus


Aquarelles de Stefan Vidts

émouvoir l’homme, lui reposer dans une structure sobre et claire, lui faire sentir les saisons à travers des vues et les caractéristiques des plantes forment l’esprit de mes créations. Vous retrouvez ces thèmes aussi dans mes aquarelles, souvent combinez.

voir plus


conférences autour les jardins et des plantes leurs usage dans le jardin, dans l’art et la cuisine

Ce sujet vous montrez les différentes conférences que Stefan Vidts vous pouvez donner. Il est possible de créer une conférence sur mesure après une consultation réciproque.

voir plus