Jardin Botanique de Kinshasa, Congo RDC

Omschrijving

Het koloniale park De Boeck in Kinshasa is tijdens de jaren 80 van de 20ste eeuw omgevormd tot botanische tuin. In de loop der jaren en door de onstabiliteit van de opeenvolgende regimes was het geheel verwaterd tot een verwaarloosde tuin waar zonder visie en zonder beheerplan beton voor parkings was gegoten. De nog open ruimte was in de loop der jaren volledig ingepalmd door lukraak geplante vruchtbomen die amper verzorgd werden. Onder impuls van een lokale NGO, ‘Les Amis de la Nature’ werd de verwaarlozing van dit schaarse publieke  groen in de hoofdstad aangeklaagd waarna Europese hulp werd toegezegd om in samenspraak een visieplan en beheerstructuur uit te werken. Ik werd ingeschakeld als ontwerper en kunsthistoricus vanuit de Nationale plantentuin van België om in samenspraak met de lokale overheden en verenigingen tot een visieplan te komen.
Anno 2008 was het geheel verwaterd tot een chaos zonder visie waar een veelheid aan prikkels synthese misten.

Project

Een beheerplan kan men uitschrijven in een uitgebreid verslag, dat is zeer werkbaar in een Europese context, maar om binnen een Afrikaanse context vlot te werken gaat het efficiënter via voorstellingsplannen waar de klemtoon ligt op de zeer visuele schetsen en voorstellingen. Om de verschillende meningen, uitgangspunten en uitdagingen rond dit uniek groengebied in deze Afrikaanse miljoenenstad samen te brengen, is geopteerd voor een aantal plannen die de gebreken, de kwaliteiten en de doelstellingen van dit project concretiseren.

Naast het uitwerken van een beheersvisie is er een vegetatie onderzoek uitgevoerd waarbij de planten gedetermineerd zijn. Daarnaast is er onderzocht hoe men tot didactische vegetatiegemeenschappen kon komen om zo het inhoudelijk programma van deze botanische tuin opnieuw op de kaart te zetten.


Plus de projets

plan de gestion, création et avis de jardin

plan de gestion, recherches histriques et ateliers, création et avis de jardin

(Nederlands) erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

voir plus

recherches histriques et ateliers

Aquarelles de Stefan Vidts

émouvoir l’homme, lui reposer dans une structure sobre et claire, lui faire sentir les saisons à travers des vues et les caractéristiques des plantes forment l’esprit de mes créations. Vous retrouvez ces thèmes aussi dans mes aquarelles, souvent combinez.

voir plus