Jardin clos qui est le prolongement de la maison

web_enclosed_city_garden_

The stuccoed garden wall.
A structure for guide espaliered fruit trees was installed and different peartrees where planted.

 

solution:
De tuinmuur werd deels met een geschikte mortel bepleisterd waarna een structuur voor leifruit werd aangebracht. 8zorgvuldig geselecteerde oude perenrassen die elkaar bestuiven werden aangeplant en zorgen voor fruit van van augustus tot februari. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de tuinbeleving. Tijdens de winter vormen hun grillige takken een abstracte sculptuur tegen de gepleisterde muur; het wisselend licht zorgt steeds voor wisselende schaduwen.
Een Plataan vormt een herhaling met de monumentale platanen die de leiekaaien langs de voorgevel afzoomen. Deze specifiek geselecteerde compacte Plataansoort breekt eveneens de inkijk van de buren en geeft schaduw op het terras. Een oude, bestaande Buxus werd voorbereid en verplant samen met deBuxusbollen in pot van de eigenares. Vandaag vormen ze een speelse wolk die de enkele treden naar het terras verankeren aan de tuin.
Tijdens het voorjaar toveren stinzenplanten het gazon om tot een fleurig lenteboeket. Enkele zeer lang bloeiende heesters en vaste planten zorgen ervoor dat er ook de reeds van het jaar een solide kleuraccent aanwezig is in de tuin.

De ruimte is open gehouden en het gazon vol stinzenbloemen wordt een speelruimte voor de opgroeiende kinderen tijdens de zomermaanden en de herfst.
De in de schaduw verscholen tuindeur naar het jaagpad wordt geaccentueerd door de klare stam van een Japanse Lork. Zijn zachtgroene naalden en zijn botergele tot diep gouden herfstkleur zorgen voor een visuele verbinding met het achterliggende park met verschillende oude parkbomen zorgen voor een wisselende achtergrond.

Startsituatie:
Aangename ommuurde tuinkamer met zeer goede oriëntatie, soms zelfs te zonnig. Een ommuurde kleine stadstuin waar onregelmatig gemetste muren deels bedekt waren met een dik pak klimop. Tuindeur geeft    uit op jaagpad langs de Leie.

Wens klant:
Het gevoel van een open ruimte behouden, dus geen onnodige compartimentering. Een tuin waar aandacht is voor opbrengstgewassen (groenten? Fruit?). De seizoenen moeten tastbaar worden tot in de tuin en de inkijk van de buren moet  worden getemperd. Oplossing zoeken voor het onrustige sfeer die uitgaat van het onregelmatig metselwerk van de tuinmuren. Leeftuin in verlengde woonkamer waar opgroeiende kinderen nog ruimte hebben.

perspective from the project seen from the river side towards the house.
perspective from the project seen from the river side towards the house.

perspective from the project seen from the river side towards the house.


Plus de projets

plan de gestion, création et avis de jardin

plan de gestion, recherches histriques et ateliers, création et avis de jardin

(Nederlands) erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

voir plus

recherches histriques et ateliers

Aquarelles de Stefan Vidts

émouvoir l’homme, lui reposer dans une structure sobre et claire, lui faire sentir les saisons à travers des vues et les caractéristiques des plantes forment l’esprit de mes créations. Vous retrouvez ces thèmes aussi dans mes aquarelles, souvent combinez.

voir plus