Kwekerij

Sneeuwklokjes en citrussen

In heel wat afbeeldingen van de paradijstuin zijn citrusvruchten, de gouden appels van het paradijs, en voorjaarsbloembollen waaronder sneeuwklokjes terug te vinden.
Beide plantengeslachten fascineren mij van kinds af en hebben geleid tot een persoonlijke verzameling.
Naast het verzamelen ben ik ze ook gaan kweken. Ze worden aangeboden op enkele beurzen.

Sneeuwklokjesbollen worden enkel droog verkocht vanaf juli tot eind augustus. De bollen worden op naam verkocht.
Mail mij voor een prijslijst van de beschikbare bollen

Enkele sneeuwklokjes uit de collectie:

Sneeuwklokjes, het is even aandachtig kijken. op de onderstaande beelden lijken sommige echt op elkaar, maar…..  in de tuin zijn er sommige heel vroeg en andere heel laat. Hier in het centrum van het land bloeien ze vanaf half oktober tot eind april.
Andere zijn dan weer heel groot en andere nietig klein. Sommige klokjes zijn geel of ze hebben blauw blad en ga zo maar door. In mijn verzameling heb ik een 130 cultivars. Deze kan ik ongeveer uit elkaar houden. Grote verzamelaars spreken van 400 of 600 cultivars, maar de verschillen in bloeitijd en vorm en kleur zijn bij heel veel cultivars te overlappend, dus het blijft ook voor mij permanent kiezen. Hieronder enkele beelden alfabetisch gerangschikt.

De citrussen in de collectie en de kwekerij.

Citrussen worden beperkt zelf geënt, de meeste planten worden gekocht rechtstreeks uit de mediterrane wereld.
Door ons klimaat kan ik zeer moeilijk concurreren met goede mediterrane kwekers. Ze kunnen een plant in 2 jaar afleveren waar ik 4 tot 5 jaar moet voor werken. De planten worden hier wel verpot in een mengsel dat veel beter geschikt is voor ons koel klimaat en voor een koele overwintering in koele wintertuin of klare berging. Met mijn mengsel kan men en plant lang behouden en er eveneens jaarlijks citrussen van oogsten.
Ik bied enkel citrussen aan die bij mij vlot mooie vruchten produceren.  Ik heb me gespecialiseerd in citrus auranticum en zijn cultivars. De samenstelling van mijn potgrond mengsel heb ik zelf uitgewerkt.

Waarom sneeuwklokjes en andere stinzenplanten in de tuin?

Een tuin waar planten kunnen spreken heeft nood aan bindende elementen. In mijn tuin zijn dit de stinzenplanten en bosplanten. Wat is er mooier dan grote vlekken sneeuwklokjes en winteraconieten die eind januari de lente aankondigen en structuren van hagen en stuiken met elkaar verbinden?
Daarnaast zijn stinzenplanten ook een belangrijke indicator voor de gezondheid van de tuin. Deze vroeg bloeiende planten leven in symbiose met microscopische bodemschimmels of micoryza. Sneeuwklokjes zijn dus een indicator voor een gezonde tuin waar verschillende plantengemeenschappen met elkaar in evenwicht leven.
In een dergelijke tuin kan men meestal vlot ecologisch tuinieren.

Waarom citrussen is de tuin?

Iedereen is wel gecharmeerd door een zomers terras met kuipplanten die doen dromen van Zuiderse oorden. Citrussen behoren tot de oudste oranjerieplanten in de westerse tuinkunst.
De link met de gouden paradijsappel heeft in belangrijke mate meegespeeld in hun begerenswaardigheid. Maar er is meer. Vandaag kweken wij de planten vooral voor hun sappige lichtzure vruchten, maar in de Chinese en Aziatische keuken en geneeskunde heeft vooral de pel en de olie een belangrijke functie. De bittere pel voorkomt overmatige eetlust en zorgt voor een vlotte vertering. Het is een ideale smaakbegeleider bij vele gerechten. De aromatische citrusvruchten, waarvan de bittere appelsien de best gekende is, zijn bij ons vaak moeilijk te krijgen. Indien ze verkocht worden, zijn ze in regel zo chemisch behandeld dat al de heilzame werking teniet wordt gedaan door de chemicaliën waarin ze gedompeld zijn.
De biologische teelt van de planten is voor mij een uitgangspunt zodat ik mijn vruchten ook kan gebruiken. Naast de decoratieve functie op het terras gebruik ik de vruchten voor het bereiden van heerlijke limoncello, marmelades en siropen…

U kan mij ook contacteren voor lezingen over de citrus historisch en vandaag in de keuken.

Gezonde rozen voor jaren plezier, eigen ervaring:

Recente projecten

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project


Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project


Lezingen rond tuinen en planten en hun gebruik in de tuin, de kunst en de keuken

Dit item toont u de verschillende lezingen die Stefan Vidts u kan aanbieden. Lezingen kunnen in overleg ook op maat gemaakt worden.

bekijk dit project