Botanische tuin te Kinshasa, Kongo RDC

Omschrijving

Het koloniale park De Boeck in Kinshasa is tijdens de jaren 80 van de 20ste eeuw omgevormd tot botanische tuin. In de loop der jaren en door de onstabiliteit van de opeenvolgende regimes was het geheel verwaterd tot een verwaarloosde tuin waar zonder visie en zonder beheerplan beton voor parkings was gegoten. De nog open ruimte was in de loop der jaren volledig ingepalmd door lukraak geplante vruchtbomen die amper verzorgd werden. Onder impuls van een lokale NGO, ‘Les Amis de la Nature’ werd de verwaarlozing van dit schaarse publieke  groen in de hoofdstad aangeklaagd waarna Europese hulp werd toegezegd om in samenspraak een visieplan en beheerstructuur uit te werken. Ik werd ingeschakeld als ontwerper en kunsthistoricus vanuit de Nationale plantentuin van België om in samenspraak met de lokale overheden en verenigingen tot een visieplan te komen.
Anno 2008 was het geheel verwaterd tot een chaos zonder visie waar een veelheid aan prikkels synthese misten.

Project

Een beheerplan kan men uitschrijven in een uitgebreid verslag. Dat is zeer werkbaar in een Europese context, maar om binnen een Afrikaanse context vlot te werken gaat het efficiënter via voorstellingsplannen waar de klemtoon ligt op de zeer visuele schetsen en voorstellingen. Om de verschillende meningen, uitgangspunten en uitdagingen rond dit uniek groengebied in deze Afrikaanse miljoenenstad samen te brengen, is geopteerd voor een aantal plannen die de gebreken, de kwaliteiten en de doelstellingen van dit project concretiseren.

Naast het uitwerken van een beheervisie is er een vegetatie onderzoek uitgevoerd waarbij de planten gedetermineerd zijn. Daarnaast is er onderzocht hoe men tot didactische vegetatiegemeenschappen kon komen om zo het inhoudelijk programma van deze botanische tuin opnieuw op de kaart te zetten.


Meer projecten

beheerplannen, tuinontwerp en advies

beheerplannen, onderzoek en workshops, tuinontwerp en advies

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project

onderzoek en workshops

Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project