erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde

Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf.

In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van de landbouw, fietstochten en educatieve schoolbezoeken. Er is bewust gekozen voor een aanplant van oude appelrassen die het goed doen op magere zandgrond.  Daarenboven is er speciaal gezocht naar bomen die afgeënt zijn op een geschikte onderstam voor zandgrond. Dit laatste is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom goed inwortelt en niet gevoelig wordt voor stamrot of vruchtboomkanker. Daar meer dan 95% van de commercieel verhandelde hoogstambomen op een ongeschikte onderstam zijn geënt is het doorgedreven zoeken naar geschikte bomen heel belangrijk.

Deze appelbomen zullen elkaar bestuiven en zijn ideaal om een smaakvol, aromatisch en biologisch appelsap van te laten persen dat duidelijk in smaakpallet verschilt van appelsappen geperst van commerciële rassen. Dit sap kan geschonken kan worden aan bezoekers.

Rond de nieuwe stal wordt gewerkt met hakhout van onder andere knoteiken en hazelaar.

De grasbermen onder de fruitbomen worden beplant met geschikte historisch verantwoorde stinzenbollen. Deze zullende inkom kleur geven van februari tot half mei. De pollen en de nectar van deze bloemen zal een welkome extra zijn voor bijen en kleine insecten.

Voorgeschiedenis

Vanuit de provinciale overheid waren hier hoogstammige eiken geadviseerd om de toegangsweg tot de hoeve, de nieuwe melkveestal en betonplaat voor kuilvoeders beter in het landschap te integreren.
Bij dit kortzichtig advies heeft men helemaal geen rekening gehouden dat zich langs de straatzijde woningen situeerden met zonnepanelen.
Door de bewoners was er reeds terecht bezwaar aangetekend.

Onderzoek wijst uit de optie van hoogstammige eiken niet allen praktisch op middellange termijn heel wat juridische problemen zal geven, maar ook historisch niet viel te motiveren in dit historisch waardevol agrarisch landschap in de Gentse stadsrand. Indien u ook denk aan erfbeplanting en dit doordacht en overleg met uw omgeving wenst te doen met respect voor uw omgeving, contacteer Stefan Vidts (klik hier)


Meer projecten

beheerplannen, tuinontwerp en advies

beheerplannen, onderzoek en workshops, tuinontwerp en advies

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project

onderzoek en workshops

Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project