Hedendaags tuinproject, luw in onderhoud, rijk in variatie

Opdracht:

Het ontwerpen van een onderhoudsvriendelijke en kindvriendelijke tuin met aandacht voor de variatie binnen de 4 seizoenen, wat kleinfruit, bloemen om te knippen en het verbinden van deze zeer hedendaagse woning met de omgeving via doorzichten. Deze tuin omsluit een hedendaags landhuis dat de private woonfunctie als een dokterspraktijk bundelt rond een monumentale traphal. Net als de traphal in de woning moet het beide functies visueel in elkaar laten overvloeien qua beleving, maar praktisch voldoende gescheiden blijven.
Architect Geert Pauwels van Studio Dial architect ontwerpt voor de bouwheer deze hedendaagse woning, een centrale monumentale traphal in het centrum van een kubus waarrond spiraalsgewijs de functies en de kamers gegroepeerd zijn.

Project:


Het geheel is een totaalconcept dat visueel in elkaar overvloeit, aandacht heeft voor de seizoenen en de verschillende functies – praktijk, privé, bloementuin, speelruimte voorkinderen – toch vlot organisatorisch scheidt.
De praktijkruimte wordt omsloten door een ‘woodland garden’ die gedomineerd wordt door een monumentale Sequoia. Deze wintergroene Noord-Amerikaanse woudreus is kenmerkend rond woningen van notabelen aan het begin van de 20ste eeuw. De stoere Sequoia vormt visueel een driehoek met de solide barokke kerktoren van het dorp en het kubusvormige torenvolume van de deze woning. Deze sequoia zal binnen enkele jaren samen met de woning en de kerk het dorpsbeeld bepalen en verder karakteriseren.
In de tuin is aandacht voor florale aspecten en seizoensgebonden elementen, elk seizoen heeft zijn kleur. Enkele vruchtbomen, een notelaar en wat kleinfruit zorgen voor een productief aspect. Tussen de bloeiende planten en heesters zorgt een tapijt van stinzenplanten voor een boeiend voorjaar en een onderhoudsluwe tuin.

Link architect woning: Geert Pauwels & Studio DIAL ARCHITECTS


Meer projecten

beheerplannen, tuinontwerp en advies

beheerplannen, onderzoek en workshops, tuinontwerp en advies

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project

onderzoek en workshops

Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project