Lezingen rond tuinen en planten en hun gebruik in de tuin, de kunst en de keuken

In dit portfolio item vindt u verschillende lezingen. Scrol naar benden om ze te overlopen. Alle lezingen kunnen in het Nederlands, Frans of Engels gegeven worden.

Bij elke lezing vindt u een aantal beelden van het verhaal om u een idee te geven. Iedere lezing is uitgewerkt op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Degustatielezing: 400 jaar citrussen in de tuin en in de keuken

De evolutie naar een hedendaagse keuken (gerechten en installatie) start een goede 400 jaar geleden.  Op hetzelfde ogenblik gaat de citrusboom een waar verzamelobject worden aan de Europese hoven van vorsten en hoge adel.  Deze citrus blijft niet enkel een prestigeplant die de materiële welstand van de lokale vorst moet ondersteunen; de vruchten worden bijna steeds gebruikt in vernieuwende recepten die zich samen met de nieuwe kooktechnieken ontwikkelen.

De keuken en de citrusvrucht vormen, om aan te tonen dat een tuin steeds meer geweest is dan het etaleren van stand en status, een geslaagd huwelijk. Aan elk domein werd waar mogelijk een productief aspect gekoppeld. Deze voordracht schetst u de evolutie van de keuken en de verschillende technieken aan de hand van een beeldprojectie die verduidelijkt wordt door citrusplanten uit de eigen collectie en een degustatie van verschillende historische gerechten.

Zowat alle citrussen die gebruikt worden komen uit eigen tuin of zijn van biologische teelt. Ook alle andere producten zijn van biologische teelt zodat u een verantwoorde en pure smaaksensatie wordt aangeboden doorheen 400 jaar smaakgeschiedenis met citrussen.

400 jaar tulpen in de kunst, een speelse en wisselende symboliek.

Op zondag 28 april gaf Stefan Vidts een lezing over 400 jaar tulpen in de westerse kunst. Een verhaal waar we op zoek gaan naar de betekenis van de tulp vanaf zijn introductie tot vandaag. Een spannende en ongekende geschiedenis, een verhaal waarin passie en erotiek, vrouwelijke sensualiteit en decoratief behagen elkaar doorkruisen. Deze lezing werd eerder dit jaar op 22 februari gegeven in de Botanische tuin te Leiden ter gelegenheid van de zeventigste  verjaardag van de hortulana Carla Teunen. Ze werd daar zeer positief onthaald. Indien u u ook nieuwsgierig bent geworden naar de verborgen kantjes van de tulp wacht dan niet mij te contacteren.


Meer projecten

beheerplannen, tuinontwerp en advies

beheerplannen, onderzoek en workshops, tuinontwerp en advies

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project

onderzoek en workshops

Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project