Ommuurde stadstuin in verlengde van leefkamer

web_enclosed_city_garden_

The stuccoed garden wall.
A structure for guide espaliered fruit trees was installed and different peartrees where planted.

Oplossing:
De tuinmuur werd deels met een geschikte mortel bepleisterd waarna een structuur voor leifruit werd aangebracht. 8 zorgvuldig geselecteerde oude perenrassen die elkaar bestuiven werden aangeplant en zorgen voor fruit van augustus tot februari. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de tuinbeleving. Tijdens de winter vormen hun grillige takken een abstracte sculptuur tegen de gepleisterde muur; het spel van het licht zorgt voor steeds wisselende schaduwen.
Een Plataan vormt een herhaling met de monumentale platanen die de Leiekaaien langs de voorgevel afzoomen. Deze specifiek geselecteerde compacte Plataansoort breekt eveneens de inkijk van de buren en geeft schaduw op het terras. Een oude, bestaande Buxus werd voorbereid en verplant samen met de Buxusbollen in pot van de eigenares. Vandaag vormen ze een speelse wolk die de enkele treden naar het terras verankeren aan de tuin.
Tijdens het voorjaar toveren stinzenplanten het gazon om tot een fleurig lenteboeket. Enkele zeer lang bloeiende heesters en vaste planten zorgen ervoor dat er het hele  jaar kleuraccenten aanwezig zijn in de tuin.
De ruimte is open gehouden en het gazon vol stinzenbloemen wordt een speelruimte voor de opgroeiende kinderen tijdens de zomermaanden en de herfst.
De in de schaduw verscholen tuindeur naar het jaagpad wordt geaccentueerd door de klare stam van een Japanse Lork. Zijn zachtgroene naalden en zijn botergele tot diep gouden herfstkleur zorgen voor een visuele verbinding met het achterliggende park met verschillende oude parkbomen. Deze bomen zorgen voor een permanent wisselende achtergrond.

Startsituatie:
Aangename ommuurde tuinkamer met zeer goede oriëntatie, soms zelfs te zonnig. Een ommuurde kleine stadstuin waar onregelmatig gemetste muren deels bedekt waren met een dik pak klimop. Tuindeur geeft uit op jaagpad langs de Leie.

Wens klant:
Het gevoel van een open ruimte behouden, dus geen onnodige compartimentering. Een tuin waar aandacht is voor opbrengstgewassen (groenten? fruit?). De seizoenen moeten tastbaar worden tot in de tuin en de inkijk van de buren moet  worden getemperd. Oplossing zoeken voor het onrustige sfeer die uitgaat van het onregelmatig metselwerk van de tuinmuren. Leeftuin in verlengde woonkamer waar opgroeiende kinderen nog ruimte hebben.


Meer projecten

beheerplannen, tuinontwerp en advies

beheerplannen, onderzoek en workshops, tuinontwerp en advies

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project

onderzoek en workshops

Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project