Oranjebomen Freyr, meer dan 350 jaar oud
Probleem
De oudste bomen in Freyr zijn meer dan 3 eeuwen oud. Het is op Europees vlak een uniek en bijzonder waardevol patrimonium. In 2009 werd men in Freyr geconfronteerd met een plotse bladval en sterk vergelen van de bladeren.
Gevaar voor afsterven van bomen door indrogen van jong schot en hier en daar afstervende takken. Reeds als kind heb ik een fascinatie voor oranjebomen. Tijdens mijn stage tuin- en landschapsarchitectuur in Antibes, Zuid-Frankrijk verdiepte ik mij in de lokale kwekerij van het bedrijf in de gevoeligheden van citrussen. Daarnaast bezocht ik de belangrijkste citruscollecties langsheen de Franse Rivièra. Al deze kennis nam ik, samen met een kleine collectie citrussen mee terug naar België waar ik mij verder verdiepte in het op punt stellen van een ecologisch kweken en onderhouden van deze planten zodat we niet enkel kunnen genieten van de bedwelmende geur van de bloemen maar ook de vruchten kunnen gebruiken in confituren, chutneys, gebak … zoals dit ook historisch gebeurde.
Ook te Freyr zijn we overgestapt naar een biologische teelt. De belangrijkste wijzigingen waren het aanpakken van de snoei, het schematiseren en bijsturen van de bemesting alsook het bijsturen en op punt zetten van het grondmengsel. Indien u zelf verwonderd wilt worden of bedwelmd door de bloesemgeur van 350 jaar oude appelsienbomen bezoek dan zelf de tuinen en het kasteel bij één van de mooiste te bezichtigen kastelen van België.
Adembenemende tuinen in een nauwe Maasvallei omsloten door steile rotsen begroeid met een oneindige variatie aan groen.
Meer informatie over deze unieke parel vindt u op kasteel van Freyr.
Werkplan
- Analyse van de tot dan toe gehanteerde werkwijze, evaluatie en bijsturen snoei en onderhoud
- Opstellen van werkschema en draaiboek voor wekelijkse verzorging
- Determinatie van ziekten en behandelingsanalyse: anno 2013 is de behandeling volledig ecologisch.
- Uitwerken van rechtlijnen bij de snoei van de bomen.
- Om de 4 tot 5 jaar worden de bomen verkuipt met aangepast grondmengsel zodat zouten zich niet kunnen vast zetten op de wortels.
Er wordt gestreefd naar een ecologisch onderhoud en het voeden van de bomen met natuurlijke elementen.
Resultaat
Vandaag zijn de bomen opnieuw fris groen. Ze maken gezond nieuw schot en de ziekten en plagen als gevolg van de verzwakking zijn onder controle.
Freyr is een een unieke historische locatie met een bijzondere collectie kuipplanten. In de nabije toekomst zullen van de oudste bomen nieuwe bomen geënt worden zodat het genetisch materiaal van de bomen behouden blijft.