Restauratie romantische stadstuin uit 1890

Tussen 1889 en 1900 laat rentenier Théophile Godtschalck een veranda met aansluitend een wintertuin en een totaal nieuwe tuin in pittoreske stijl aanleggen.
Deze tuin valt op door het rijkelijk gebruik van rustiek cement, ook wel ‘faux rocaille’ genoemd. In Vlaanderen is dit vooral gekend van de Lourdes grotten, waar het meestal vrij grof werd toegepast. Hier is het rustiek cement bijzonder verfijnd toegepast: het rotswerk van de grot met brug en de wintertuin roepen op een zeer verfijnde wijze de illusie van een bergen en onpeilbare vochtige grotten op.
Het model van de tuin is typisch voor de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw: een koer gevolgd door een tuin met circulair pad, een rondgang die gebufferd zit in een heester en bomenrand. De achterzijde van het open centrale deel is verhoogd, in regel met een talud beplant met wintergroene beplanting. Te Wervik is dit podium uitgewerkt tot een rustieke brug en grotconstructie. Beide lopen zeer mooi in elkaar over.
In plaats van een klassiek  octogonaal theepaviljoen zijn hier de voormalige paardenstallen omgevormd tot een unieke wintertuin waarbij de wanden bekleed zijn met rocaillewerk. Dit rotswerk vormt pochetten waarin varens en andere schaduwplanten konden groeien. Drie spiegels zorgen voor een oneindige reflectie en drie naar buiten toe open zwaaiende dubbele deuren met art nouveau glas zorgen ervoor dat er tijdens de zomer volop interactie is met de tuin.

In de loop der jaren was de vorm van de tuin ongewijzigd gebleven, maar hadden de opeenvolgende eigenaars nieuwe planten toegevoegd waardoor alles was toegegroeid en het spel tussen open en gesloten volumes was verloren gegaan. Het rotswerk in de wintertuin was licht beschadigd doordat een vorige eigenaar een radiologie kabinet had ingebouwd en het rotswerk van de follies in de tuin was door erosie en de tuin verweerd. Ook moesten enkele planten met sentimentele waarde van de huidige eigenares passend ingebracht worden binnen de grenzen van deze tuin.


Meer projecten

beheerplannen, tuinontwerp en advies

beheerplannen, onderzoek en workshops, tuinontwerp en advies

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met de boer en zijn buren is er gekozen voor een historisch verantwoorde erfbeplanting die zonnepanelen van de buren niet zal beschaduwen. Deze boer en zijn gezin werken actief mee aan publieke activiteiten zoals de dag van […]

bekijk dit project

onderzoek en workshops

Aquarellen Stefan Vidts

mijn ontwerpen zijn gemaakt voor mensen, om te beleven, rust te scheppen en de seizoenen te voelen, de thema’s: mensen, planten en landschap vindt u ook terug in mijn aquarellen, vaak ik combinatie.

bekijk dit project