Tuinontwerp & Advies

'Een tuin zonder opvolging is als leven zonder visie'

“Een tuin zonder opvolging is als leven zonder visie”

Uw tuin … een paradijs…  ‘onze zoektocht’…

wat zijn de kenmerken van mijn creaties:

  1. Een sober, functioneel ontwerp: een spel van enkele krachtige halfopen vormen die tijdens de winter de tuin structureren.
  2. Werken met plantenassociaties die vlot samen gaan op uw bodem en de seizoenen tastbaar maken in uw tuin.
  3. Door zijn plantenkennis creëert Stefan voor u  een geschikte weelderige plantenassociaties, die toch onderhoudssluw is.
  4. Deze plantenassociaties brengen een dynamiek in uw tuin van een strakke sobere lijn tijdens de winter naar een speelse uitbundigheid tijdens de herfst en dan opnieuw terug naar de essentie van het sober vormenspel. Enkel een vormgever met kennis van planten kan u dit bieden en deze zijn zeldzaam….

…. wenst u een recente creatie te bezoeken….. klik hier

De volgende slideshow geeft een idee van mijn vormgeving, een sober spel van half open vormen

De volgende reeks beelden schetsen u een beeld van de diversiteit en de visie van mijn werk

Een doordacht gebruik van planten door plantenassociaties en het tastbaar maken doorheen de seizoenen vindt u  terug in de volgende beeldenreeks

Een jaar in de tuin, 4 seizoenen, elke dag beleven:

Elke tuin, elk groen project moet verwondering en eenvoud kunnen uitstralen. Verwondering die voorkomt uit de kracht van zijn groen, zijn planten en dus verder gaat dan de high-tech van het zwembad, de jacuzzi of de infraroodcabine… Dank zij mijn plantenkennis kan ik deze elementen die de belevingswaarde verhogen extra dimensioneren in uw tuin.

Kernidee achter elk project

Het uitgangspunt voor elk ontwerp is het omliggende landschap en de tuin of het groen project met elkaar te verbinden, in elkaar over te laten vloeien. De vormgeving van het concept wordt bepaald door de wens van de klant, de woning en de omgeving. Ze kan dus zowel strak als informeel zijn of een combinatie van beide. De essentie van elk concept is de omgeving en de private tuin op een gepaste wijze met elkaar te verbinden. Bij teveel hedendaagse groenontwerpen draait alles rond de vorm en het decorum en wordt de private grens tot het uiterste verschoven. Dit kan enkel leiden tot conflicten met de omgeving. Deze kerngedachte is ook terug te vinden in het idee om bij elk project een beheervisie uit te werken die de klant helpt om te komen tot zo een arbeidsluw mogelijk beheer dat toch de innerlijke kracht van het groen respecteert. In een tijdperk dat beheerst wordt door digitale fotografie, internet en GPS-coördinaten; een tijdperk waarin alles, naar ons gevoel, exact moet worden weergegeven en ook visueel bereikbaar moet zijn, probeer ik met mijn tuinen en groenontwerpen verwondering te creëren, iets onverwachts, iets speels, een glimlach. Ik ga op zoek naar de vrijheid die de natuur zich altijd zal aanmeten en probeer deze op een gepaste wijze tot bij de woning te brengen. De basis van elk ontwerp is een eenvoudig, maar krachtig ontwerp waarin linken en/ of referenties worden gezocht met de omgeving, maar ook met historische tuinpatronen en modellen. De beplantingskeuze speelt een belangrijke rol. Mijn kennis van planten en plantengemeenschappen zorgen voor een invulling die beeldbepalend is in elk concept. Mijn beelden portfolio is hiervoor de beste leidraad. Neem een kijk in mijn beelden portfolio en laat u verwonderen door de eenvoud, de planten en het licht van de seizoenen.

Hoe een passie een beroep wordt

Van kinds af heb ik een enorme fascinatie voor bomen, bloemen en groentexturen. Het laten groeien, kunnen kweken van planten, borrelde als een aangeboren liefde in mij op. Gestimuleerd door mijn familie en mijn grootmoeder waren planten van jongs af mijn grote liefde. Oog hebben voor de natuurlijke karakteristieken van een plant, nagaan in welke plantengemeenschap ze het best gedijen, wat hun groeicondities zijn en ga zo maar door. Deze jarenlange passie voor planten en bomen vormt ook de basis voor mijn advies en beheerplanning.

‘Een tuin leeft en groeit, wordt volwassen. Het is veel meer dan mooie lijnen op papier, en tuin wordt beleefd en moet doorleefd worden.’

Deze gedachte is ook zeer tastbaar terug te vinden in mijn aquarellen. De basis van elk aquarel is een schets, enkele gestructureerde lijnen op papier. Daarna moet men het water de vrijheid geven om deze lijnen met een eigen speelsheid in te vullen. De keuze van de pigmenten wordt bepaald door de ontwerper, de kracht van het water bepaalt het vermengen van de pigmenten. De volgende beeldenreeks toont de uitstraling van de 4de dimensie in de eigen tuin die een goede 15 jaar gelden werd aangelegd.

Laat u inspireren door recente projecten.

Meer projecten

erfbeplanting rond hedendaag melkveebedrijf in historisch kader

Project erfbeplanting te Zwijnaarde Deze opdracht voorziet in een verantwoorde erfbeplanting rond een hedendaags computergestuurd melkveebedrijf. In overleg met...

Restauratie romantische stadstuin uit 1890

Restauratie van een bijzondere pittoreske tuin met folies in rustiek cement en enkele bijzondere bomen en planten. De aanleg van...

Hedendaags tuinproject, luw in onderhoud, rijk in variatie

Een onderhoudsvriendelijke en kindvriendelijke private tuin met praktijkgedeelte. De tuin heeft een sobere structuur en is rijk aan bloeiende...

Daktuin bij dubbelwoonst in Leuvense stadsrand.

2 zeer onderhoudsvriendelijke daktuinen die visueel in elkaar lijken over te vloeien, maar elk hun persoonlijke accenten hebben.

Romantische gestructureerde tuin op helling

Een perfect huwelijk tussen een ecologische plantengemeenschap en een semi formele structuur.